Welk social media netwerk wordt de volgende Hyves?

hyves-facebookWie in 2009 had gezegd dat Hyves in 2013 niet meer zou bestaan was waarschijnlijk op z’n zachts gezegd voor gek verklaard. De opkomst van Facebook, de teruglopende advertentie inkomsten en  de hoge gemiddelde leeftijd heeft Hyves uiteindelijk de das om gedaan.

Het eens zo grote Hyves was verslagen door de wereldspeler Facebook. Zoals men vaker zegt zal de toekomst zich herhalen, met andere woorden; welk of welke social media netwerken zullen de komende jaren verdwijnen?

Klik op lees verder voor een reconstructie van de ondergang van Hyves

Op 2 december was het zo ver; de stekker ging uit het eens zo populaire Hyves. Vlak na de overname van TMG had Hyves nog 10 miljoen unieke bezoekers per maand. Ongeveer 2 jaar later is dit terug gelopen tot maar minder dan 1 miljoen bezoekers per maand. Dit zijn maar liefst 9 miljoen unieke bezoekers minder, meer dan 90 procent minder!

Hyves wordt op 1 november 2010 overgenomen door de Telegraaf Media Groep voor een gigantisch bedrag van 50 miljoen euro. Nog geen 1,5 jaar later moet TMG bijna 37 miljoen euro afschrijven op Hyves. Je hoeft uiteraard geen wiskundeknobbel te hebben om te concluderen dat dit geen goed rendement is. De toenmalige topman Ad Swartjes heeft waarschijnlijk tot op de dag van vandaag nog spijt van zijn volgende uitspraak: Ik teken wel voor TMG, als men over een paar jaar vraagt welke gek deze deal getekend heeft,  ben ik toch al weg’. Deze uitspraak valt te lezen in het boek van Raymond Spanjar, een van de oprichters van Hyves. Logischerwijs wilt de heen Swartjes niet meer praten over de rampzalige afloop van Hyves

In februari 2005 heeft Hyves nieuwe ambities; het bedrijf wilt internationaal gaan. De site is per 1 februari beschikbaar in verschillende talen. Stagiaires zijn full time bezig om nieuwe gebruikers kennis te laten maken met het Nederlandse fenomeen Hyves. Nergens heeft Hyves succes, behalve in Peru. Een grote groep Peruviaanse Hyvers wordt zeer actief. Zo actief dat de servers van Hyves het niet meer aan kunnen. Hyves trekt zo snel mogelijk de stekkers uit de Peruaanse Hyves om de Nederlandse gebruikers te sparen, en keert nooit meer terug in Peru. Een gemiste kans, zo vind ik zelf. Hyves zal nooit meer buiten Nederland actief worden.

Inmiddels werken er ruim 165 mensen bij Hyves, maar Facebook maakt zijn opkomst in Nederland.  

De slechtste deal van TMG ooit begon tijdens een potje golfen. TMG bestuurder Morley is er van overtuigd dat Hyves en TMG erg goed bij elkaar zouden passen. CEO van Hyves de Vries voelt hier wel wat voor. Hieruit vloeit het eerste gesprek voort voor een eventuele overname. Ad Swartjes, de topman met de geniale uitspraak, wil alles snel geregeld hebben. Het liefst zonder te veel gedoe van juristen en bankiers. TMG is hard op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen, en vinden dat Hyves perfect binnen het TMG plaatje past. Want geef toe; internet is toch echt de toekomst. Al snel komt het eerste bod op tafel (december 2009).

In oktober 2010 was de kogel door de kerk, Hyves werd verkocht aan TMG voor een bedrag van ruim 50 miljoen euro. Goed voor de aandeelhouders van Hyves was dat het bedrijf op het hoogtepunt van haar bestaan was. Deze waarde van Hyves zal nooit meer gehaald worden. Berekend was dat gebruikers in september 2010 ruim 1,9 miljard minuten doorbrachten op Facebook, wat neerkomt op 50 jaar per dag. Jammer voor TMG zal het vanaf nu alleen nog maar slechter gaan. De overname was het begin van het einde. De dag na de overname begonnen mensen spontaan het account op te zeggen.

En toen kwam Facebook die de genadeslag uitdeelde aan Hyves. Zelf verwachtte Hyves niet te verliezen van Facebook, maar uiteindelijk verliest Hyves de strijd. De site van Facebook is duidelijker, minder kinderachtig, sneller en ga zo maar door. Op 2 december 2012 was het zo ver.. De stekker ging uit Hyves en gaat door als game site.

Ik verwacht dat dit nog wel een keer voor gaat komen in de wereld van social media, maar de vraag is welk sociaal netwerk gaat het onderspit derven? Het is in mijn ogen niet de vraag of het gaat gebeuren, maar wanneer. 

 

Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3536726/2013/10/31/De-opkomst-en-ondergang-van-Hyves-hoe-heeft-het-zo-ver-kunnen-komen.dhtml
Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/31/einde-lijkt-nabij-voor-hyves-tmg-wil-geruchten-niet-bevestigen/
Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/31/hyves-2004-2013-van-druk-virtueel-dorpsplein-tot-lege-speelhal-voor-kinderen/
Bron: http://biz.thepostonline.nl/2013/06/28/de-ondergang-van-hyves/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=de-ondergang-van-hyves&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=bertbrussen
Bron: http://www.mediafacts.nl/nieuws/de-ondergang-van-hyves/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s